KyoAz Forum

WikiLeaks sasar Bank of America

Go down

WikiLeaks sasar Bank of America

Post by cekodokApple on Tue Dec 21, 2010 2:36 pm


SEORANG penyokong WikiLeaks di London membawa sepanduk menuntut pihak berkuasa tidak menghukum Assange.


Assange berang kena sekatan institusi kewangan

NEW YORK: Pengasas WikiLekas, Jilian Assange semalam berikrar untuk membocorkan maklumat mengenai bank pula kerana pertubuhan pimpinannya sering menjadi sasaran serangan institusi kewangan tertentu.
“Kami sering diserang, bukan oleh kerajaan terutama, walaupun keadaan semakin panas sekarang tetapi bank termasuk dari Dubai, Switzerland, Amerika Syarikat, United Kingdom, jadi pastinya kami akan terus menyiarkan bahan mengenai bank,” katanya kepada televisyen CNBC.
Dalam satu temubual disiarkan bulan lalu oleh majalah Forbes, Assange mendakwa satu ‘kebocoran mega’ terbaru akan menyasarkan sebuah bank utama Amerika, awal tahun depan.

Assange berkata, kebocoran maklumat bank terbabit akan memberikan gambaran sebenar mengenai bagaimana institusi itu bertindak di peringkat eksekutif dalam cara akan merangsang siasatan dan perbaharuan.’

Rakyat Australia itu berkata, beliau bersedia untuk mendedahkan berpuluh ribu dokumen yang mungkin akan menjatuhkan satu atau dua bank. Sasaran utama adalah Bank of America, berdasarkan komen tahun lalu daripada Assange.

Selepas menyiarkan beribu-ribu kabel diplomatik rahsia, Assange ditahan kerana serangan seksual dan menyaksikan sekurang-kurangnya satu akaun bank Switzerland dibekukan.
Bank of America pula menyertai langkah MasterCard, PayPal, Visa Europe dan agensi perbankan lain untuk tidak memproses transaksi WikiLeaks.

Sementara itu, di STOCKHOLM, dua wanita Sweden yang menuduh Assange merogol, melakukan pencabulan seksual secara paksaan didedahkan sebagai aktivis wanita berusia 31 tahun dan seorang peminatnya berusia 27 tahun.

Sejak kes itu didedahkan, mereka mula menjauhkan diri daripada menjadi tumpuan dengan seorang daripadanya ke wilayah Palestin untuk misi Kristian manakala seorang lagi memotong talian telefonnya.

Identiti mereka dirahsiakan oleh pendakwa Sweden. Mereka dinamakan sebagai Miss A dan Miss W dalam perbicaraan di sebuah mahkamah British.

Mereka masih menangguhkan tuntutan untuk mengesktradisi Assange ke Sweden untuk soal siasat mengenai dakwaan kejadian berlaku pada 14 Ogos lalu. – AFP

Sumber : http://www.bharian.com.my/

terer tol Assange ni...respect skit macho
avatar
cekodokApple
Moderator
Moderator

Posts : 252
Join date : 2010-12-20

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum